fallback

Мартин Владимиров: Типично за икономиката ни е картелизирането на сектори

Предимство за конкурентоспособността са ниските цени и членството в ЕС, посочи икономистът

04.09.2014 | 12:27 Автор: Мариета Иванова

Българската икономика се характеризира с картелизиране на ключови сектори като строителство, енергетика, производство и други, посочи в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Поводът за коментара му е докладът за глобалната конкурентоспособност - The Global Competitiveness Report 2014 - 2015 на Световния икономически форум, според който България се нарежда на 54 място от 144 страни.

Спрямо година по-рано страната ни се изкачва с три места нагоре в класацията, което е положителната новина по думите на икономиста. Той посочи, че предимството на България по отношение на конкурентоспособността са ниските цени на стоки и услуги, наред членството в ЕС, което увеличава възможностите за достигане до повече пазари.

Остават обаче, ключови проблеми и предизвикателства, свързани с бюрокрацията, корупцията, нелоялната конкуренция, съдебната система и други, стана ясно от думите на Владимиров.

„Върховенството на закона все още не е приоритет. Определени кръгове и компании са привилегировани от държавата за сметка на други, което за един чуждестранен инвеститор  е прекалено несигурна среда   за дългосрочна инвестиция. Неслучайно преките чуждестранни инвеститори намаляха толкова много от 2009 насам,“ посочи Владимиров.

Икономистът подчерта, че предвид рецесията в икономиката през последните години, основният източник на средства за предприятията идват от публичния сектор и от европейско финансиране. И, когато български компании са привилегировани от държава   или чрез влиянието си във властта успяват да получат основните поръчки, е много трудно за чужди компании да се наредят на опашката“.

Друга причина чуждестранният бизнес да страни от България е, че у нас не намира квалифицираната работна ръка, която могат  осигурят други страни, например.

„Образованието продължава да е проблем. Липсата на финансова стабилност, също. Много компании нямат достъп до свеж финансов ресурс, защото банковата система остава доста консервативна. В този смисъл бизнесът не може да планира големи инвестиции. Често се случва, че бизнесът има едни очаквания, а  когато дойде на място, не може да се добере до пазари, да намери квалифицирана работна ръка и т.н.“ коментира Владимиров.

Съдебната система на свой ред, не може да осигури на бизнеса прозрачност и сигурност за справедливо решаване на интересите му.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback