Майкъл Блумбърг се връща начело на компанията, която основа

04.09.2014 | 12:10
Майкъл Блумбърг се връща начело на компанията, която основа

Основателят и основен акционер на Bloomberg LP, Майкър Блумбърг се връща начело на компанията, а изпълнителният директор Даниел Доктороф ще напусне в края на 2014, съобщава компанията на сайта си.

56-годишният Доктороф стана президент на Bloomberg LP през януари 2008 и главен изпълнителен директор през юли 2011.

"С голяма гордост и благодарност връщам управлението на Bloomberg обратно на Майк Блумбърг в края на годината" написа Доктороф в Туитър.

“Днес е тъжен ден за мен и компанията” каза М. Блумбърг, цитиран на сайта на компанията. 

“Наистина исках Дан да остане и да продължи ръководната си роля, но разбирам решението му. Никога не съм имал намерение да се върна в Bloomberg LP след 12г. като кмет.  Въпреки това колкото повече откривам отново компанията, толкова по-вълнуваща и интересна я намирам - в голяма част това се дължи на усилията на Дан. 

Майкъл Блумбърг добавя в изявлението си, публикувано на сайта на компанията, че “Дан винаги ще бъде част от семейството на Bloomberg. Той ще продължи да е мой приятел и партньор в бъдеще. Поисках да се включи в борда на Bloomberg Philanthropies и аз лично ще подкрепя бъдещите инициативи,които реши да приедприеме.”

 

Майкъл Блумбърг реши да поеме отново ръководството на бизнес империята си само осем месеца след като приключи последния си мандат като кмет на Ню Йорк, съобщава NY Times.

Късно в сряда, 3 септември, М. Блумбърг съобщи на най-близките си сътрудници и висшето ръководство на финансовата и медийна компания Bloomberg LP, че Даниел Доктороф, главният изпълнителен директор и дългогодишен негов приятел, ще напусне компанията в края на годината и че той самият ще поеме управлението, пише вестникът.

Дълги години Майкъл Блумбърг настояваше, че няма намерение да се връща в основаната от него компания.

 

Според данните, публикувани на сайта bloomberg.com, по време на управлението на Доктороф Bloomberg LP е увеличила годишните си постъпления от 5,4 млрд долара на над 9 млрд долара през 2014, въпреки ефекта от финансовата криза.

Пазарният дял на Bloomberg в сектора за финансова информация е нараснал от 26% на 32%.

Абонатите на Bloomberg Terminal са се увеличили от 273000 на 321000 чрез по-голямо проникване на съществуващи пазари и диверсификация на нови, включително развиващи се.

 

Преди да се включи в управлението на компанията, Доктороф бе управляващ партньор на Oak Hill Capital Partners и инвестиционен банкер в Lehman Brothers. 

Доктороф е основател на Culture Shed, иновативна културна институция в Hudson Yards в Уест сайд в Манхатън и Target ALS, изследователски консорциум, основан от него (и Bloomberg Philanthropies заедно с Дейвид Рубинщайн) за развитие на лечение на ALS.

Освен това е в бордовете на World Resources Institute, Human Rights First и Чикагския университет.