fallback

Структурните реформи са ключови за растежа

03.09.2014 | 16:29 Автор: Георги Стоянов

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg от Световния икономически форум.

Имаме няколко ясни предупреждения. Какви са заключенията на Световния икономически форум?

Те повтарят предупреждението на Марио Драги и ЕЦБ, че много страни не провеждат структурните реформи достатъчно бързо.

Дават за пример за подобно забавяне страни като Франция, като Италия и хвалят Португалия и Гърция за това, че провеждат необходимите реформи.

WEF казва, че здравословното състояние на глобалната икономика остава застрашено въпреки смелата монетарна политика на централните банки.

Според WEF  геополитиката и неравенството в доходите крият рискове. Предупреждават и за задаващото затягане на фискалните условия.

Ето защо структурните реформи са най-важното нещо, което трябва да се случи.

WEF смята, че най-голямото предизвикателство за постигането на устойчив глобален растеж, е неравномерното прилагане на структурните реформи.

WEF се опасява и за иновациите. Като цяло фокусът е върху идеята за просперитет, за това какво може да гарантира този просперитет. Според мен са доста предпазливи.

 

Кои са победителите тогава? И кои са губещите?

Керълайн Хайд: Водещите 10 страни са доста стабилни. Нищо изненадващо там. Швейцария е номер едно за 6-та поредна година.

Защо, след като брутният вътрешен продукт на страната неочаквано се забави през второто тримесечие. Всъщност растежът е почти нулев. 

Стагнацията в еврозоната наистина вреди на Швейцария. Как тогава страната все още е номер едно?

Там има първокласни университети, големи инвестиции в изследвания и развитие, силно сътрудничество между академичната общност и бизнеса.

На трудовия пазар има баланс между защитата на служителите и гъвкавостта. Потенциална заплаха за конкурентоспособността на страната обаче е все по-трудното откриване на таланти.

Те всъщност си вредят като ограничават квотите за емигранти от Европейския съюз и това влошава проблема. Те обаче определено са победител.

САЩ, всъщност, това не е изненада, като се има предвид, че брутният им вътрешен продукт е нараснал с 4,2% през второто тримесечие, САЩ са постигнали чувствителен прогрес.

Икономиката на страната е високо технологична и иновативна. Имат отлична система от университети. Явно значението на университетите и образованието е огромно.

В САЩ, също така, има гъвкав пазар на труда. Негативните елементи тук са намесата на бизнеса в политиката. Те се опасяват за това, че хора от управлението имат преференциално отношение към бизнеса.

Също така се обръща внимание на разхищението на държавни средства, както и на макроикономическата среда като цяло.

Япония се справя доста добре. Тя се е изкачила с две места и се нарежда на 6-то място.

Великобритания, където се намираме, е спечелила едно място.  Това, което ми направи впечатление обаче, е, че само за една година Португалия се е изкачила с 15 места.

Сега те са на 36 място, което всъщност не е толкова добре. Реформите в тази страна обаче са наистина впечатляващи.

Гърция и Испания имат чувствителен напредък. Финландия и Германия пък губят позиции.

Франция и Италия вече дори не са в топ 10 на Европа. Наистина тези две страни трябва да направят нещо.

В доклада се казва, че те са изправени пред изключително тежки предизвикателства пред конкурентоспособността. Те не са се посветили изцяло на реформите.

Франция всъщност не е изгубила позиция, както през последните 4 години, но фискалната ситуация в страната е тежка и продължава да се влошава. Италия изостава от Панама и Полша.

fallback
fallback