Структурните реформи са ключови за растежа

03.09.2014 | 16:29 Редактор: Георги Стоянов
Структурните реформи са ключови за растежа

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg от Световния икономически форум.


Имаме няколко ясни предупреждения. Какви са заключенията на Световния икономически форум?

Те повтарят предупреждението на Марио Драги и ЕЦБ, че много страни не провеждат структурните реформи достатъчно бързо.

Дават за пример за подобно забавяне страни като Франция, като Италия и хвалят Португалия и Гърция за това, че провеждат необходимите реформи.

WEF казва, че здравословното състояние на глобалната икономика остава застрашено въпреки смелата монетарна политика на централните банки.

Според WEF  геополитиката и неравенството в доходите крият рискове. Предупреждават и за задаващото затягане на фискалните условия.

Ето защо структурните реформи са най-важното нещо, което трябва да се случи.

WEF смята, че най-голямото предизвикателство за постигането на устойчив глобален растеж, е неравномерното прилагане на структурните реформи.

WEF се опасява и за иновациите. Като цяло фокусът е върху идеята за просперитет, за това какво може да гарантира този просперитет. Според мен са доста предпазливи.

 

Кои са победителите тогава? И кои са губещите?

Керълайн Хайд: Водещите 10 страни са доста стабилни. Нищо изненадващо там. Швейцария е номер едно за 6-та поредна година.

Защо, след като брутният вътрешен продукт на страната неочаквано се забави през второто тримесечие. Всъщност растежът е почти нулев. 

Стагнацията в еврозоната наистина вреди на Швейцария. Как тогава страната все още е номер едно?

Там има първокласни университети, големи инвестиции в изследвания и развитие, силно сътрудничество между академичната общност и бизнеса.

На трудовия пазар има баланс между защитата на служителите и гъвкавостта. Потенциална заплаха за конкурентоспособността на страната обаче е все по-трудното откриване на таланти.

Те всъщност си вредят като ограничават квотите за емигранти от Европейския съюз и това влошава проблема. Те обаче определено са победител.

САЩ, всъщност, това не е изненада, като се има предвид, че брутният им вътрешен продукт е нараснал с 4,2% през второто тримесечие, САЩ са постигнали чувствителен прогрес.

Икономиката на страната е високо технологична и иновативна. Имат отлична система от университети. Явно значението на университетите и образованието е огромно.

В САЩ, също така, има гъвкав пазар на труда. Негативните елементи тук са намесата на бизнеса в политиката. Те се опасяват за това, че хора от управлението имат преференциално отношение към бизнеса.

Също така се обръща внимание на разхищението на държавни средства, както и на макроикономическата среда като цяло.

Япония се справя доста добре. Тя се е изкачила с две места и се нарежда на 6-то място.

Великобритания, където се намираме, е спечелила едно място.  Това, което ми направи впечатление обаче, е, че само за една година Португалия се е изкачила с 15 места.

Сега те са на 36 място, което всъщност не е толкова добре. Реформите в тази страна обаче са наистина впечатляващи.

Гърция и Испания имат чувствителен напредък. Финландия и Германия пък губят позиции.

Франция и Италия вече дори не са в топ 10 на Европа. Наистина тези две страни трябва да направят нещо.

В доклада се казва, че те са изправени пред изключително тежки предизвикателства пред конкурентоспособността. Те не са се посветили изцяло на реформите.

Франция всъщност не е изгубила позиция, както през последните 4 години, но фискалната ситуация в страната е тежка и продължава да се влошава. Италия изостава от Панама и Полша.