Goldman Sachs е финансирал фалиралата Banco Espírito Santo

Коментар на Зеб Екерт за телевизия Bloomberg

02.09.2014 | 16:33 Редактор: Георги Стоянов
Goldman Sachs е финансирал фалиралата Banco Espírito Santo

Това е малко заплетен случай. Спасяването на Banco Espírito Santo събуди нови страхове за здравето на европейския банков сектор.

Днес стана ясно, че Goldman Sachs е отпуснала заем на португалската Banco Espírito Santo в размер на близо един милиард долара – 835 милиона, за да бъдем точни.

Този заем е бил отпуснат през юли едва седмици преди банката да обяви фалит и да потърси защита от кредиторите. Това доведе до плана за спасяването на банката, пазарен трус и кратка паника сред инвеститорите.

Доста сътресения имаше тези дни, както си спомняте. И разбира се, това предизвика и доста опасения за здравословното състояние на европейския банков сектор. Дали не се връщаме към дните, в които банките бяха просто слаби.

Сега регулаторите  проучват, как тази банка се е финансирала. Според документите излиза, че Goldman Sachs се е съгласила да отпусне заема на 16 май.

Четири дни по-късно инвеститорите получават предупреждение от Banco Espírito Santo за нередности в счетоводството на нейно дъщерно дружество. Така че нещата са сложни.

Говорител на Goldman в Лондон непожела да коментира. Banco Espírito Santo и Nobel Banco, дъщерната компания, за която става въпрос, също не коментират. За момента няма коментар и от Португалската централна банка.