fallback

Към края на юли 2014 са разплатени 64% от средствата по оперативните програми

Според експерта по еврофондове Атанас Кирчев цифрата е тревожна

02.09.2014 | 11:38 Автор: Мариета Иванова

64 на сто от средствата по оперативните програми са разплатени към края на юли 2014. Цифрата според експерта по еврофондове Атанас Кирчев обаче е тревожна, защото означава, че за по-малко от година държавата трябва да разплати останалите почти 40% от договорените средства.

Според Кирчев страната ни ще загуби средства по оперативните програми и най-вече по спрените ОП „Регионално развитие“ и „Околна среда“, въпреки че служебният кабинет възстанови плащанията със средства от бюджета. Той поясни, че средствата следва да бъдат разплатени до средата на следващата година.

„В заложения програмен хоризонт за разплащане до 30 юни 2015 държавата следва да извърши плащанията по всички проекти, за да може в оставащия период (до края на годината), да ги провери, сертифицира и заяви за възстановяване на плащаняита в Комисията. Или- остава по- малко от година за извършване на разплащане на останалите 40%. Това са около милиард, милиард и половина евро“, заяви Кирчев.

Експертът допълни, че статистиката показва, че над 100% от средствата са договорени. Това, „означава, че следва да бъдат извършени само плащанията,“ заяви експертът.

По думите му обаче, това едва ли ще се случи, и ще бъдат загубени средства. „Няма да може да бъде разплатена цялата сума, и бюджетът ще се задъха да изплати тези средства. Няма да бъдат усвоени средства и това ще е по-тези две програми- „Регионално развитие“ и „Околна среда“. В резултат ще загуби България, която няма да има инфраструктура, която е проектирана“, заяви Кирчев.

По думите му финансови корекция по всяка вероятност ще бъдат наложени по ОП „Околна среда“, като остава въпросът дали ще е под формата на процент върху цялата програмата или след разглеждане на проект по проект. Оттук потърпевши ще са съответните бенефициенти или общини, коментира Кирчев.

Вижте цялото изказване от видео файла.

 

fallback
fallback