Петте най-големи търговски банки в Китай отчитат спад на растежа на своите печалби

31.08.2014 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Петте най-големи търговски банки в Китай отчитат спад на растежа на своите печалби

Петте най-големи държавни търговски банки в Китай отчитат спад на растежа на своите печалби. В същото време расте броят на лошите кредити. Това показват данните за първото полугодие.

Така наречената голяма петица включва Строителната банка на Китай, Bank of China, Селскостопанската банка, тази на комуникациите, както и Индустриалната търговска банка. Всички обаче отчитат забавен темп на растеж, като последната отчита ръст на печалбата с 7,2 на сто в размер на 24 млрд. долара. Това обаче е с 5,2% по-малко от същия период на миналата година.

Причина за това основно са лошите кредити, които идват най-вече от компании, занимаващи се с търговия на стомана и метали, както и от сектора на производството.  така общият обем на лошите кредити достигна 16,7 млрд. щатски долара. Въпреки това, банкерите отчитат, че състопянието на активите на банките остава стабилно.

"В момента тече преструктуриране на икономиката. Това оказва влияние на растежа. Вярваме обаче, че с напредъка на макроикономическите показатели, състоянието на активите ще се подобри."- заяви Тиен Джимин. банкер в Agriculture Bank of China.

Китайската икономика записа растеж от 7,4% на годишна база за първото полугодие. Целта на правителството беше за малко по-голям ръст – 7,5 на сто.