fallback

Telefonica подобри офертата си за GVT

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg

28.08.2014 | 13:07 Автор: Георги Стоянов

Битката за GVT в Бразилия продължава. Сега се намесва Telefonica. Незабравяйте Vivendi, собственикът на GVT, има среща на изпълнителните директори по-късно днес и също така компанията ще представи резултатите си.

Ето защо, изведнъж, точно преди срещата на борда на директорите имаме тази сума пари на масата.

Telefonica казва: ще ви направим по-добро предложение от Italia - 7,45 милиарда евро. Това е предложението. Все пак да не забравяме, че това не е изцяло кеш.

Тази сума включва цяла палитра от активи. Ще има доста дискусии на тази среща на борда за това, какво е най-изгодно.

Но както изглежда като стойност на офертата Telefonica печели. 7,45 милиарда евро за GVT, докато Telecom Italia предлагат 7 милиарда евро.

Двете компании се опитват да се над цакат.  Ако разгледаме офертите по подробно Telecom Italia предлага 20% дял в самата Telecom Italia.

Те също така предлагат на Vivendi 15% дял в новото бразилско подразделение – GVT+, след като придобитата GTV се слее с TIM Participacoes, в която Telecom Italia държи контролен пакет.

Междувременно, Telefonica иска да слее GTV със своята собствена  Telefonica Brazil. Предишната оферта включваше кеш и акции. Сега тази оферта е подобрена като стойност.

Всички искат да получат пазарен дял. Широколентов достъп. Този нововъзникващ пазар, потребителите там са много млади, те искат да свалят всички тези видео клипове и всичкото това съдържание.

В момента GVT държи 12% от широколентовия пазар и 9% от конвенционалните телефонни услуги.

Telecom Italia и Telefonica страдат от спад на приходите. В Испания и Италия конкуренцията е по-голяма.

При това там хората използват техните мобилни телефони много по-малко за разговори или пращане на sms. Те правят всичко това през интернет.

Така че в Бразилия и двете компании искат да повишат проходите си и да разширят операциите си. Въпросът е дали регулаторите ще разрешат, която и да е от тези сделки.

Но определено всичко се свежда до това, колко голям дял в Telecom Italia и колко голям дял в бразилското подразделение Vivendi иска да запази.

 

fallback
fallback