Нови регулации за ипотечните облигации в САЩ

Коментар на Дейв Майкълс за телевизия Bloomberg

27.08.2014 | 14:14 Редактор: Георги Стоянов
Нови регулации за ипотечните облигации в САЩ

Дейв Майкълс: Това са нови правила за прозрачност, които покриват гарантирани с активи облигации, включително ипотечните облигации, които наред с CDO и други токсични активи доведоха до финансовата криза.

При това правилата предвиждат, че емитентите на облигации, когато ги продадат, трябва да предоставят на инвеститорите повече данни за тези заеми наред с други неща.

Тези данни казват на инвеститорите подробности за степента на риска на заемите, които гарантират облигациите.

Така че инвеститорите ще могат да получат специфични данни за кредитополучателите, например техният кредитен рейтинг, техните доходи и тяхното съотношение на дълг към доходи.

Така че с две думи повече яснота. Разбира се, това беше голяма тема преди финансовата криза, защото хората купуваха много ипотечни облигации. Те обаче незнаеха особено много за собствениците на ипотеки, особено тези, които бяха на така наречения субпървичен пазар. И това допринесе за финансовата криза. Разбира се, този проблем беше решен с разпоредбите на закона Дод-Франк. Изглежда, че много време е минало. Какво се случва там, защо Комисията за финансов надзор прави това сега?

Дейв Майкълс: Нищо не се случва бързо в комисията. Това е сигурно. Отне толкова дълго, защото комисията предложи правилата два пъти, но трябваше да се справи с възражения от страна на защитници на неприкосновеността на личните данни и дори с възражения от някои от банките и останалите емитенти.

Те казваха, че ако направите тази информация за заемите публична, ще позволите лична информация потенциално да стане достояние на търговци на данни и на крадци на идентичност – хора, които биха искали тази информация за цели, за които комисията трябва да се притеснява.

Така че как те възнамеряват да предпазят тази информация? Смятат да махат имената? Как ще проработи това?

Дейв Майкълс: Няма да има имена или социално-осигурителни номера в данните. Първоначалното предложение от Комисията за финансов надзор беше, емитентите на тези ценни книжа, да съхраняват данните зад свой сибствен файърлоу.

Всъщност обаче това няма да е в правилата. Комисията ще трябва сама да съхранява и да събира данните от емитентите. След което трябва да ги предостави.