Министър Щонов: Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно

Решението за сформиране на Енергиен борд ще бъде разгледано още тази седмица

26.08.2014 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Щонов: Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, предаде агенция Черно море. Според него, когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Решението за сформиране на Енергиен борд ще бъде разгледано още тази седмица на заседанието на Министерския съвет, обеща Щонов пред БТА. По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Щонов заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на Westinghouse продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Няма да бъдат загубени средства по ОП "Конкурентоспособност", категорично заяви енергийният министър. Почти 70% от планираните за годината средства по ОП са сертифицирани, изтъкна Щонов.

Общият бюджет на новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.