fallback

Екатерина Захариева: НЕК се разплаща в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии

Проверката на НЕК разкрила "странни" плащания

26.08.2014 | 12:24 Автор: Ирина Георгиева

НЕК се разплаща в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, това каза в интервю за националната телевизия вицепремиерът Екатерина Захариева като допълни, че останалите получават под 50% от дължимите им суми.

Скоро се очаква да бъдат обявени данните за въпросните плащания от началото на годината. В последствие ще бъде представена информация за плащанията за миналата година.

Вицепремиерът заяви, че ще се даде максимална прозрачност на плащанията, осъществявани от НЕК, и потвърди ангажимента си в интервюто. Тя определи извършените от началото на годината до края на юли плащания като "странни" и отбеляза, че е поискала проверка и за плащанията за минали периоди.

НЕК е плащала по средно около 53% от сумите, които дължи, коментира Захариева.

По нейни думи обаче някои фирми близки до политически партии, са получавали по около 90% от дължимите им суми от електрическата компания, а други – под 50 на сто.

Резултатите от проверката Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви днес или утре, посочи Захариева и припомни, че компанията губи по около 50 млн. лева на месец.

Министърът подчерта, че един от приоритетите е изготвянето на механизъм за ритмични и прозрачни разплащания на НЕК към фирмите от енергийния сектор, както и преодоляването на недостига на средства в компанията и свиването на “дупката” в сектора.

fallback
fallback