Наистина ли Европа изостава с 5 години от САЩ?

Коментар на икономисти от срещата в Джаксън Хол

26.08.2014 | 12:11 Редактор: Георги Стоянов
Наистина ли Европа изостава с 5 години от САЩ?

Марио Драги в позиция ли е да направи нещо различно от това просто да говори за лихвите?

Андерс Асланд, съветник на украинското правителство за периода 1994 - 1997:

Той може да предприемем някаква количествена интервенция, както беше обсъждано. Те купуват различни активи. Но въпросът е дали ще поиска да направи това?

 

Марио Драги също така трябва да се справи с проблема с движещите се на различни скорости европейски икономики. Германската икономика е доста различна от тази в Испания, Гърция и Португалия. Кога той ще признае, че всички те трябва да бъдат събрани под общ знаменател?

Дейвид Бланч Флауър, професор по икономика от Колежа в Дартмут: Според мен той просто трябва да погледне данните. Защото да, вие сте прав, ние наблюдаваме слабост в Испания, Гърция, Италия и Португалия, но сега вече започнахме да усещаме слабост и в Германия и Франция.

Да, той говори за това, което може да направи. Но го каза недвусмислено – изглежда, че Европа се намира там, където САЩ бяха преди 5 или 6 години.

Те имаха 5 или 6 години, за да решат, какво да направят и все още не са решили, какво да направят.

Те все още обмислят, как точно да извършат вливане на ликвидност. В Английската централна банка ние разбрахме още през ноември 2008, че ще трябва да го направим и го направихме през март следващата година. ЕЦБ вее 6 години не знаят, какво да направят.

 

Темата за рационализираното на банковите регулации в Европейския съюз. Синхронизирането на данъчната политика в региона, за тези неща стана ли на въпрос в Джаксън Хол?

Майкъл Маккий, икономически редактор, Bloomberg: Марио Драги повдигна тези въпроси, като препоръки за мерки, които трябва да бъдат предприети.

Когато говореше за понижаване на данъците, той говореше за  сваляне на корпоративните данъци, данъците за нови бизнеси, неща като тези.

Но като цяло тази конференция е фокусирана върху трудовия пазар, така че това беше основна част от презентацията.

Това, което ми прави впечатление е, че между Джанет Йелен и Марио Драги бяха разменени доста любезности, но Марио Драги трябва да се надява, че Джанет Йелен ще побърза и ще повишили лихвите, защото той би искал да види, как еврото поевтинява.

Тъй като той не може да накара правителствата да действат, това поне би съживило търговията.

 

Струва ли си да отбележим, че конфликтът, който продължава в източна Украйна с участието на Русия, Украйна и страни, членки на НАТО, може би също ще разколебае опитите на страните в Европейския съюз, да обединят икономиките си.

Андерс Асланд: Не в това отношение, но ситуацията определено ще се отрази на растежа. От друга страна заради геополитическия риск видяхме, как бизнес доверието в Германия се оказа доста по-ниско от очакваното.

Днес станахме свидетели и на мащабно ескалиране на напрежението в източна Украйна от страна на Русия.

Имаме информация, че редовни руски военни части вече са на територията на източна Украйна и че украинската армия се опитва да отблъсне 227 руски бронирани машини, които по сред бял ден са навлезли в Украйна. Информацията е на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Очаквам това да доведе до сериозни сътресения. Главно що се отнася до доверието на бизнеса. Освен това ще наблюдаваме и по-нисък растеж навсякъде, защото хората ще са по-колебливи да инвестират.

 

Имаме няколко секунди. Може и да не може да говорим за крепостта Европа, но какво ще кажете за крепостта Обединеното кралство? Икономиката, но също така и политическата ситуация във Великобритания?

Дейвид Бланчфлауър: Политическата ситуация във Великобритания е сведена до това, че идват избори. Растежът е доста бърз, но  голямата разлика със Съединените щати през последните 5 години, е че докато реалните доходи в САЩ останаха без промяна, във Великобритания те са се свили с 8,5% и продължават да падат все по-бързо.

Така че икономиката е доста добре, но поддържането на стандарта на живот тук ще е проблем.

Ще е доста трудно да повишим лихвените проценти, въпреки че двама от централните банкери гласуваха за това тази седмица. При това стандартът на живот на хората е много нисък, а приближават и избори.