fallback

Ирена Младенова: Износът на България към Китай се увеличава

Необходимо е да се развиват търговските отношения не само на централно ниво, но и с отделни китайски регион

25.08.2014 | 12:51 Автор: Ирина Георгиева

Износът на България към Китай се увеличава, в резултат на което азиатската страна вече е на второ място сред експортните ни дестинации след ЕС. Това заяви заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова при откриването на българо-китайски бизнес форум в столицата днес, 25 август. По думите й доказателство за добрите икономически отношения между двете страни е постоянният ръст на стокообмена.

България се позиционира добре на пазара на втората икономика в света - китайската с над 1 милиард и 300 милиона потребители. За изминалата 2013-та година стокообменът е на рекордното равнище от близо 1,9 милиарда долара, обясниха от икономическото министерство: 

"В секторите от взаимен интерес са машиностроене, електроника, автомобилостроене, селскостопанска, хранителновкусова химическа и фармацевтична промишленост." - обясни Младенова.

Други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са българските вина, минералната вода и изделията от етерични масла - особено розовото масло. 

"Редица български стоки имат възможност да се наложат трайно на китайския пазар като за нас са особено важно да продължим с улесняването на процедурата за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки." - коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката. 

Участието на български фирми в международни панаири и търговски мисии в чужбина е една от най-ефективните възможности за развитие на техния експорт, обясниха от агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Фирмите, участвали в подобни форуми, увеличават своя износ и персонал, отчитат от агенцията.

Необходимо е обаче да се развиват търговските отношения не само на централно ниво, но и с отделни китайски региони, заяви Младенова.

Междувременно Младенова заяви, че новата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 може да заработи до края на годината. В момента икономическото министерство анализира резултатите от вътрешните проверки по мерките от програма „Конкурентоспособност”, за които имаше съмнения за нередности и злоупотреби.

 

fallback
fallback