В Хонконг става все по-трудно да си беден

Коментар на Джон Доусън, Bloomberg

22.08.2014 | 11:23 Редактор: Велко Каменов
В Хонконг става все по-трудно да си беден

Животът в Хонконг поскъпва. Анализ на Джон Доусън от Bloomberg TV ни казва защо. В Хонконг е най-високата концентрация на милионери в света. Резултатът от това е имотен пазар, чиито цени постоянно растат и е все по-трудно за обикновените хора да си купят жилище.

По данни на Citi Consumer Banking 80% от милионерите в Хонконг притежават поне по един имот и така въпреки мненията, че цените на жилищата в града ще паднат, те продължават да растат. Средната цена на жилищата в Хонконг за мината година е била почти 15 пъти по-висока от средния доход на домакинство.

От друга страна доходите на хората в града растат – от 2008 насам средният доход на домакинство се е увеличил с 25%. Увеличението обаче изпреварва инфлацията с едва 4%, което означава, че реалните доходи са почти непроменени от началото на финансовата криза.

Евентуално забавяне на икономиката в Хонконг, каквото беше регистрирано през миналото тримесечие, ще има сериозни негативни последици за хората с по-малки възможности, живеещи в града.

Джон Доусън, Bloomberg