fallback

Китайската икономика губи инерция

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Пекин

21.08.2014 | 15:58 Автор: Георги Стоянов

Това е доста голямо разминаване Риш. Индексът на производствената активност на HSBC се е понижил до 50,3 пункта, което е съвсем малко над границата от 50 пункта, под която производствената активността се свива.

Резултатът е по-нисък от всички 22 прогнози на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Средната прогноза беше за стойности около 51,5 пункта. През юли индексът достигна 51,7, а сега имаме 50,3.

Производствената активност продължава да нараства, но с доста по-бавни темпове.

Показателят допълва някои скорошни данни, че тази стабилизация, която наблюдаваме и за която ти говори преди малко, може би отслабва, а това може да застраши заложения от правителството 7,5% икономически ръст.

Ръстът на кредитирането също се забавя. Инвестициите в активи с фиксирана доходност, както и потреблението в градовете, също леко отслабват.

Централната китайска банка даде сигнал, че ще продължи с досегашната си политиката, въпреки че ще е интересно да видим дали тази слабост в производството, както и някои други показатели, ще доведат до разхлабване на монетарната политика.

Днешните данни са предварителни. Въпреки това обаче те са на базата на 85 до 90% от данните в окончателния резултат, който ще имаме на 1 септември.

Проучването е базирано на отговори на мениджъри от 420 компании, повечето от които от частния сектор.

Също в края на месеца или на 1 септември, ще бъдат публикувани и официалните данни за производствената активност, които са базирани на проучване сред няколко хиляди компании, повечето от които държавни.

Данните от него обикновено са по-оптимистични, като през юли този показател достигна двугодишен връх. Интересно е дали забавянето, отчетено от HSBC ще бъде отразено и в официалните данни. Възможно е.

След данните от юли станахме свидетели на по-слаби от очакваното продажби на дребно в САЩ, което означава, че търсенето на китайски стоки може да не е толкова силно, колкото очакваха анализаторите. Именно за това може и да се разминем с ръста на производството, който много анализатори очакваха.

 

fallback
fallback