fallback

Бойко Синапов: Във всички областни градове вече има случаи на заразени животни от „син език“

От Асоциацията на животновъдите ще настояват за максимална компенсация на засегнатите от болестта стопани

21.08.2014 | 13:09 Автор: Мариета Иванова

Във всички областни градове вече има случаи на заразени животни с болестта „син език“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите. По думите му ситуацията около болестта е извън контрол.

„В момента се полагат усилия от страна на Агенцията по храните не да се предотврати разпространяването, а да се запазят повече животни здрави. Умрелите животни са над три хиляди,“ коментира Синапов.

Той посочи, че има и риск ot заразяване с други болести, тъй като умрелите от „син език“ животни се събират на 3- 4 дена.

По думите на Синапов българските животновъди ще претърпят големи загуби и от представляващата ги асоциация ще настояват за максимална компенсация, както за умрелите животни, така и за пропуснати ползи. Той допълни още, че мерките за компенсациите могат да бъдат взети и от служебното правителство или да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Вижте какво още каза той от видео файла.

И докато кризисният щаб тепърва обсъжда мерки за справяне със синия език, вирусът засега и нови региони в страната. В Пловдив са умрели над 260 животни. В кюстендилско бяха засечени и първите случаи на заразени животни. В шуменско огнищата на заразата за няколко дни се увеличиха двойно. Болестта в шуменско е тръгнала от три села, но вече са засечени болни животни и в други три.

Най-тежка е ситуацията в село Риш, където за първи път бе засечена болестта.

Освен, че търпи големи загуби фермерът има и повече разходи, тъй като ежедневно купува антибиотици за овцете си.

В селото ежедневно има нови сигнали за болни животни.

В района ветеринарните власти ежедневно следят животните от стопанствата, където има засечени случаи на „син език“, а засегнатите райони се обработват с препарати срещу насекомите, които разпространяват заразата. 

 

fallback
fallback