fallback

Златното десетилетие на Google

От малка група приятели в гараж до най-голямата интернет търсачка на света, Google инвестира в технологии, чрез които научната фантастика оживява

20.08.2014 | 16:19 Автор: Георги Стоянов

Над 100 милиарда търсения на месец. 1,1 милиарда устройства с Android в употреба. 500 милиона потребители на Gmail.

Това е само част от статистиката, зад зашеметяващия успех на Google. През първото си десетилетие като публична компания служителите на Google са нараснали от 3000 до 52 хиляди.

За периода годишната печалба на компанията пък е варирала между 3 милиарда долара до над 47 милиарда долара.

Пазарната капитализация на компанията достигна 17 пъти валюацията при първичното публично предлагане на акциите й.

В известен смисъл Google се превърна в икона на поп културата. Името, което е математическа величина, се превърна от обикновено съществително в глагол, който се използва по цял свят.

Независимо дали в къщи или на път продуктите на Google помагат на потребителите да разберат на къде отиват, да видят, как изглежда къщата им от космоса или как изглеждат улиците и планините на другия край на планетата.

Но основната функция на Google остава търсенето. Компанията има над 67% пазарен дял в САЩ, но те все още не са доволни.

„Когато си мисля за търсене, осъзнавам, че това е нещо много дълбоко за всички нас. Да разберем, какво искаме, да разберем информацията от света около нас. Наистина сме в самото начало на всичко това”, казва Лари Пейдж, съосновател и изпълнителен директор на Google.

Търсенето помогна на Google да се превърне в рекламен левитан и с всичкия този кеш компанията разшири бизнеса си неимоверно.

Те купиха YouTube – най-големият видео сайт в света. От друга страна Android е доминантната платформа за смартфони.

"Има над 1,1 милиарда потребители на Android. При това тези потребители се увеличават с нещо като 1,5 милиона на ден, така че тази цифра нараства много драматично", коментира Ерик Шмит, председател на Google.

Не липсват, разбира се и предизвикателства. Обвинения за проследяване на потребители, сканиране на е-мейли, манипулиране при класирането на страниците.

„Мисля че основното нещо, което трябва да направим, е да покажем на хората, какви данни събираме. Това ще им даде по-голяма свобода на избор и те ще са много по-наясно”, посочва Пейдж.

За Google да бъдеш наясно означава да мислиш за бъдещето. Да се докоснеш до звездите с Google X Lab.

"Google X е за това да се впуснете в чисто нови рисковани технологии, чрез които научната фантастика оживява", казва Сергей Брин, съосновател на Google.

Тези така наречени изстрели към луната, включват очилата на Google, колите, които се управляват сами, роботите и дори опити за удължаване на човешкия живот и идентифициране на идеално здравия човек.

От малка група приятели в един гараж до най-голямата в света интернет търсачка, Google сега е компания, която се стреми към технологични пробиви, за които до скоро хората само са си мечтали.

 

fallback
fallback