fallback

Испания затяга правилата за социални помощи за чужденци

Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година

20.08.2014 | 11:50 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

Испания ограничава помощите за чужденци. Те ще трябва да уведомяват властите, ако напускат страната за повече от три месеца. Мярката е предприета за да се предотврати злоупотребата с помощите за безработни имигранти.

Според законодателните изменения  чужденците, които живеят в Испания и получават помощи за безработни, трябва да уведомяват социалното министерство, ако напускат страната за повече от три месеца. След този срок помощите се прекратяват автоматично.

В случай, че чужденецът не е изпратил до администрацията необходимата документация, той ще трябва да върне всички помощи, получени дотогава. Разпространена практика е чужденците, които напускат Испания, да си намират работа в родината и в същото време да получават социални помощи от иберийската страна.

Безработицата в страната спадна до най-ниските си нива за последните две години през юли, показват данните на НСИ. Въпреки това нивото на трудово незаетите в Испания продължава да е едно от най-високите в Европа. Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година, като повече от половината младежи на страната са незаети.

 

fallback
fallback