Испания затяга правилата за социални помощи за чужденци

Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година

20.08.2014 | 11:50 Редактор: Ирина Георгиева
Испания затяга правилата за социални помощи за чужденци

Още по темата

Испания ограничава помощите за чужденци. Те ще трябва да уведомяват властите, ако напускат страната за повече от три месеца. Мярката е предприета за да се предотврати злоупотребата с помощите за безработни имигранти.

Според законодателните изменения  чужденците, които живеят в Испания и получават помощи за безработни, трябва да уведомяват социалното министерство, ако напускат страната за повече от три месеца. След този срок помощите се прекратяват автоматично.

В случай, че чужденецът не е изпратил до администрацията необходимата документация, той ще трябва да върне всички помощи, получени дотогава. Разпространена практика е чужденците, които напускат Испания, да си намират работа в родината и в същото време да получават социални помощи от иберийската страна.

Безработицата в страната спадна до най-ниските си нива за последните две години през юли, показват данните на НСИ. Въпреки това нивото на трудово незаетите в Испания продължава да е едно от най-високите в Европа. Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година, като повече от половината младежи на страната са незаети.