Димитър Манолов: Идеята за увеличение на минималната заплата прикрива грешки в пенсионната система

Експерти и световни одиторски компании са на мнение, че спасяването на КТБ е напълно възможно и необходимо

20.08.2014 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева

Предложението на социалния министър Йордан Христосков да се увеличи минималната работна заплата от 2015 г. е опит да се санират проблеми от миналото. Това заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него чрез направените предложения се прикриват грешки, направени в някои области на пенсионната система, като например големият проблем с ранното пенсиониране през професионалните пенсионни фондове.

"Идеята отново е да прикрием дефектите на този първоначален замисъл, какъвто беше, защото още преди им се говореше, че така няма да стане и сега се говори така - Каквото се е събрало през пенсионните фондове - събрало, а другото ще го доплаща НОИ. Нали тези средства щяха да са достатъчни за пенсия. Да сме конкретни - в тази групата, която е събрана има пет човека, пряко или непряко свързани с частни пенсионни фондове. Има директори на частно пенсионно осигурителни компании, в които абсолютно сигурно, както се случва в България са там, за да лобират за собствения си интерес, а не за обществения," коментира Манолов.

Осигурителните прагове са тези, които изравняват конкуренцията между работодателите, обясни Манолов. Според него по този начин намалява делът на тези пари, които се плащат под масата и които са източник на нелоялна конкуренция.

"Минималният осигурителен праг в крайна сметка признава какво наистина се плаща за някаква дейност, професия и т.н. Преди да има минимални осигурителни прагове имаше долно ограничение равно на минималната работна заплата и сума ти работодатели, които плащаха съвсем различни заплати и осигуряваха работниците на минималната работна заплата. Това какво наистина плащат работодателите, те си го признават, подписвайки се под тези споразумения," отбеляза Манолов.

Експертът коментира и казуса "КТБ" като посочи, че е получил доклад на голяма одиторска фирма, с чисто реноме, според който е необходимо и има начин банката да бъде спасена. По думите му, ако забавянето в оздравяването на банката продължи, това ще е лош сигнал за цялата банкова система.

"Защо се занимаваме с този проблем? Ние се занимаваме с тази работа, защото там има 80 000 заплати, има една дълга верига от хора, които могат да пострадат, ако стане нещо с банката, а има и частни дружества също така и след това, ако стане това, което е планирано ще е много лошо. Този сценарии трябва да бъде безкомпромисно ударен по пръстите. Нека си припомним, че в началото имаше сценарии за банкова ваканция, т. е. имаше сценарии да бъде срутена цялата държава в изгода на някакъв много малък интерес. При това положение всеки, който има съвест трябва да се чувства задължен да се бори срещу това," обясни Манолов.

Пълният коментар в следващия видео материал: