Проституция, наркотици и оръжия влизат в изчисляването на БВП на държавите от ЕС от 1 септември

19.08.2014 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Проституция, наркотици и оръжия влизат в изчисляването на БВП на държавите от ЕС от 1 септември

ЕС ще изчислява БВП по нови правила от 1 септември. В съответствие с тях БВП на Германия автоматично ще "нарасне" с около 85 милиарда евро, но от това страната няма да стане по-богата. Според новите разпоредби информацията за така наречените скрити дейности – проституция, наркотици и оръжия вече ще влиза в официалните данни при изчисляването на годишните показатели на БВП на държавите-членки на Общността.

Анализатори коментират, че общото между разходите за научни изследвания и доходите от проституция, наркотици и оръжия е, че всички те са част от икономическия живот на държавите от ЕС. Мнозина виждат в  нововъведенията намерение да се украси държавната статистика на страните от Общността.

Експерти коментират, че новата процедура за изчисляване на БВП не е политически мотивирана, а идеята се състои в това да се даде възможност за адекватно сравнение на данните от тези скрити дейности по цял свят. Икономисти от мюнхенския институт за икономически изследвания изразяват съмнение, че новите правила ще повлияят върху обема на държавните дългове в ЕС.

По отношение на квотата на държавните дългове, при новия метод тя средно ще намалее за Европа с 1,9 процентни пункта. За Германия този показател ще се свие с 2,3 процентни пункта. Официалните данни посочват, че във водещата европейска икономика 400 000 проститутки, а общият им годишен доход достига 14,6 милиарда евро. 

За първи път системата за включване на проституцията, наркотиците и оръжията в изчисляването на БВП е приложена в Австралия. САЩ правят изчисленията по новите правила от миналата година. Италия и Великобритания вече включиха проституцията и наркотиците в БВП. Подобна статистика са предприели и Франция, Холандия, Австрия, Швеция.