Как се отразява глобализацията на доходите?

Коментар на Боб Синч, глобален стратег на Pierpont Securities за телевизия Bloomberg

19.08.2014 | 11:48 Редактор: Георги Стоянов
Как се отразява глобализацията на доходите?

"По-очевидната опасност е, че глобализацията ще се окаже икономически нестабилна. Финансовата криза от 2008 дискредитира идеята за увеличаването на доходите. Ние имаме много примитивно разбиране за това, как световната икономика работи”, пише Робърт Самюелсън Washington Post. Тук отново се връщаме към проблема със стагнацията на доходите. Нарастват единствено печалбите от високочестотна търговия и тези на глобалния елит.

Боб Синч: Вие казвате, че работещите не печелят нищо от това, но си мисля, че ако отидете в много развиващи се страни, ще видите, че работещите там се чувстват значително по-добре от преди.

Според мен, по-скоро наблюдаваме изравняване на трудовите доходи по света и разбира се, това означава, че ситуацията се е подобрила за хората от страните с по-ниски доходи, докато в страните с по-високи доходи, там където трудът е по-ниско конкурентен, там пазарът трябва да се адаптира към конкуренцията от страните с по-ниска цена на труда.

Съвсем на кратко, валутните курсове не се ли приспособяват също? Тяхната корекция не осигурява ли стабилност?

Боб Синч: Това би трябвало да се случва и за това и натискът върху китайците, да либерализират юана, продължава вече 2 десетилетия.

Тяхната валута все още ли е подценена?

Боб Синч: О да.

Какъв трябва да е курсът?

Боб Синч: Вероятно юанът трябва да е с 10 - 15% по-скъп?