fallback

Васил Велев: Бизнесът е резервиран към предложението на социалния министър за увеличение на минималната работна заплата

По-доброто решение за бизнеса е райониране на заплатите и осигуровките

19.08.2014 | 11:43 Автор: Ирина Георгиева

Бизнесът е резервиран към предложението на социалния министър за увеличение на минималната работна заплата и осигурителните прагове от началото на 2015. Такава позиция изрази в Сутрешния блок на България Он Ер Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. По-доброто решение за бизнеса е райониране на заплатите и осигуровките. В противен случай се стига до съкращения на служители и преминаване в сивия сектор, коментира Велев.

"Ние също сме отправили молба към браншовите структури да положат усилия да се споразумеят, но не винаги това е възможно. При липса на споразумение очевидно за нас по-доброто решение е да не се прибягва до административно увеличаване на праговете, тъй като това е пречка за наемането на нискоквалифициран персонал." - обясни Велев.

Според експерта, няколко са препоръките на ЕК във връзка с националната програма за реформите като две от тях са свързани с минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове.

"Минималната работна заплата и нейното неразумно нарастване води до увеличаване на безработицата и намаляване на заетостта. Искам да обърна внимание, че във 7 от 28 държави в ЕС няма минимална работна заплата. И там безработицата е най-малка.До 50% е по-висока безработицата в страни, в които има минимална работна заплата спрямо страни, в които няма. И колкото е по-голяма кризата и стагнацията, толкова този процент е по-висок."

Минималната работна заплата да се договаря по икономически дейности, както е с праговете, предложи Велев. Според него нужно е работната заплата да се определя по регионите в страната.

Чуйте пълния коментар в следващия видео материал:

 

fallback
fallback