fallback

Жените в бордовете на компаниите гарантират по-висока възвращаемост за бизнеса

Интервю с канадския министър на труда Кейли Лейч за телевизия Bloomberg

18.08.2014 | 17:48 Автор: Георги Стоянов

Кейли Лейч: През юни тази година представихме нашия доклад с препоръки за оптимизиране на бизнеса. Това е директива, в която канадското правителство се фокусира върху идеята за увеличаване на броя на жените в борда на директорите на компаниите.

Има няколко инициативи, които са представени. Нашата първостепенна цел е през следващите 5 години броя жените в борда на директорите на канадските компании да достигне 30%.

Канадското правителство и по-специално премиерът Стивън Харпър, е фокусиран върху това да гарантира, че има повече жени, заети в публичния сектор.

Към днешна дата 31% от новоназначените в сектора са на жени. Ние искаме този процент да се увеличи.

За да послужи за пример ние насърчаваме корпоративна Канада да направи точно същото.

Ние знаем, тъй като фактите говорят сами за себе си. Когато жени участват в борда на директорите, когато бордът на директорите на дадена компания е диверсифициран, печалбите на тази компания се увеличават, има по добра възвръщаемост от инвестициите и те са в състояние да назначават първокласни кадри.

Това са неща, в които ние искаме канадските компании да инвестират, защото това е хубаво за канадската икономика и е хубаво за Канада.

А спрямо федерално регулираните компании, какви стъпки предприемате, за да гарантирате, че и те следват тази инициатива?

Кейли Лейч: Корпорациите, които са собственост на Короната, които представляват публичния сектор, както аз, така и премиерът насърчаваме да назначават жени, за да могат тези жени да придобият известен опит.

По този начин се създават възможности за жените, но от друга страна и канадските компании са облагодетелствани от по-широката перспектива, която присъствието на жените в бизнеса им гарантира.

В частния сектор, има някои компании, които попадат в обсега на федералните регулации, и по-специално регулациите за заетостта. Аз като министър на труда, говоря с техните ръководства, за да ги насърча също да назначават жени в своите бордове.

Както казах за компаниите в цялата страна, увеличаването на жените в бордовете на директорите, диверсифицирането на тези бордове, дава възможност за увеличаване на доходността.

Ние също така се обръщаме и към компаниите от Fortune 500.

За разработването на доклада аз имах съветници - 22 бизнес лидери – мъже и жени от цяла Канада, които са се посветили на идеята нашата страна да продължи да се развива.

 

fallback
fallback