fallback

Увеличение на минималната заплата от 2015, предлага социалният министър

Христосков не уточни с колко трябва да се вдигне най-ниското възнаграждение

18.08.2014 | 14:11 Автор: Ирина Георгиева

Увеличение на минималната работна заплата от 1 януари догодина, предлага министерството на труда и социалната политика. Служебният министър Йордан Христосков не уточни с колко трябва да се вдигне минималната надница. Това ще стане ясно след разчети на държавните финанси и преговори в тристранния съвет за сътрудничество.

Социалното министерство ще разработи и варианти за реформи в пенсионната система. Предложенията могат да станат валидни само ако бъдат приети от новия парламент наесен.

"Що се отнася до наредбата и определянето на минималната работна заплата,аз съм привърженик на точните механизми, на автоматичното определяне, не по политически съображения. Затова ще дам ход на тази наредба и на разговорите по нея." - обясни проф. Христосков.

Служебното министерство е за спасяването на забавените европейски средства, договарянето на още проекти, оптимизиране на осигурителната система и договаряне на минимални осигурителни прагове. Първостепенна задача е редовното изплащане на всички еднократни и месечни социални помощи.

Изготвя се и нова програма за хранителни продукти за крайно нуждаещите се, която прилича на досегашната „Благотворителност“ на ДФЗ. Търси се и начин как най-правилно да се предоставят продуктите.

Стартирането на програмата за младежка заетост е сред другите важни приоритети, които очерта ведомството. Това е проект, който трябва да започне преди официалното одобрение на оперативната програма за стажове на хора до 29 години, които са без работа. Предвижда се до 2020 г. да бъдат наети 8 хиляди младежи, като програмата поема заплатите и социалните им осигуровки за 6 месеца.

Днес социалният министър представи и заместниците си. Румяна Георгиева ще организира дейността на министерството в сферата на защитата при безработица и насърчаване на заетостта.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде координирана от зам.-министър Петя Евтимова. Политиката на социалното подпомагане и социалните услуги ще бъдат в ресора на зам.-министър Спаска Петрова. Тя ще  работи и за редовното изплащане на помощите за първокласници, които са по 250 лева за 45 хиляди първокласника тази година, за изплащането на енергийните помощи на 270 хиляди души, както и за нова визия за деинституализацията на децата.

"До момента са извършени договаряния за 35 вида икономически дейности. Средният процент, който е постигнат за увеличение на минималните осигурителни прагове е 4.1 %." - коментира проф. Христосков.

Близо 750 души са ангажирани по отстраняване на последствията от наводненията в Мизия, а 2163-ма са на разположение на кметовете на четиричасов работен ден по 14 дни в месеца по програмите за заетост.

 

fallback
fallback