Нискобюджетният Scorpion е на път да се превърне в пазарен хит

Цената за мултифункционалния изтребител е под 20 милиона долара и е разработен за по-малко от 2 години

18.08.2014 | 13:09 Редактор: Георги Стоянов
Нискобюджетният Scorpion е на път да се превърне в пазарен хит

Целта беше да създадем лесно пригодим за изпълнението на различни мисии самолет, който се вписва в настоящата картина на сигурността, чиято цена е под 20 милиона долара, а поддръжката му е под 3000 долара за летателен час, казва Бил Андерсън, президент на Textron Airland, част от консорциума Cessna.

Scorpion е мултифункционален изтребител, който може да се използва както в разузнавателни мисии, така и за нанасяне на удари. Той е създаден, за да е много ефективен и много достъпен.

За сравнение F-16 струва 27 милиона долара, F-15E – 45 милиона долара, докато цената на F-35А достига 112 милиона долара.

"Една традиционна програма за разработване на нов самолет, поръчана от военните, може да отнеме 10 години. Ние направихме това за по-малко от 2 години", посочва още Андерсън.

Scorpion е изграден главно от композитни материали. Ние ги избрахме главно защото осигуряват добра защита от корозия и гарантира по-дълъг живот на конструкцията.

Скоростта на самолета е между 185 и 832 километра в час, снабден е със сензори и оборудване за 1360 килограма и има двойни турбовитлови двигатели.

Двигателите се използват от много бизнес самолети. Има ги по цял свят. Крилото има 3 точки за прикрепяне на оръжия или на контейнери с допълнително гориво.

"Пазарният потенциал е много добър. Ние сме в доста напреднала фаза на преговори с клиенти и интересът, който регистрираме, за сега ни кара да мислим, че сме преценили пазара правилно", допълва Андерсън.