fallback

Незащитените кредитори в Lehman Brothers ще получат 4,6 млрд. долара

Клиентите получават 100% от вложените в банката средства, докато незащитените кредитори – само част от средствата си

16.08.2014 | 09:45 Автор: Ирина Георгиева

Незащитените кредитори в Lehman Brothers ще получат 4,6 млрд. долара, става ясно от изявление на попечителя на активите на банката Джеймс Гидънс до кредиторите, изпратено чрез Съда по несъстоятелност в Манхатън. Незащитените кредитори трябваше да изчакат няколко години това решение и първо да бъдат удовлетворени претенциите на тези със статут „клиенти”.

Клиентите получават 100% от вложените в банката средства, докато незащитените кредитори – само част от своите средства. В групата на необезпечените кредитори са бивши служители на банката, пенсионни фондове, банки и инвестиционни компании. Техните средства не са били защитени при фалит.

Миналият месец Съдът по несъстоятелност позволи създаването на специален фонд, от който да бъдат платени средствата на незащитените кредитори. Тогава Гидънс коментира, че сумата във фонда ще бъде поне 3 млрд. долара.

Lehaman Brothers фалира на 15 септември 2008 година и постави началото на сериозна криза, от която финансовият свят все още не се е отърсил в пълен мащаб.

 

fallback
fallback