Петролните пазари остават имунизирани към геополитическите рискове

Коментар на Хаслинда Амин за телевизия Bloomberg

14.08.2014 | 16:45 Редактор: Георги Стоянов
Петролните пазари остават имунизирани към геополитическите рискове

Боеве се водят в Ирак, Либия, Украйна, Газа. Петролът не е поскъпнал, както например през 2008. Международната агенция по енергетика има обяснение. Те казват, че това се дължи на изключително високото предлагане.

Пазарът е защитен от сътресения и за това е толкова спокоен. Това показва колко се е променила търговията с петрол през годините. Също така показва, и колко голямо е предлагането на енергийни суровини точно сега.

Изглежда, че сме имунизирани към всички геополитически рискове, поне за момента. Цената на петрола сега е под 100 долара за барел вече 10 дни. Тя е близо до 9-месечно дъно.

Цената все пак беше с 6% по-висока през двете седмици, след като терористите превзеха Мослул. Петролът се търгуваше в тесни граници – 100 – 120 долара през последните 2 години.

Също така се говори и за този предпазен буфер, а именно, че Саудитска Арабия може да произведе допълнителни 2,5 милиона барела на ден, за да задържи цената стабилна.

Другият фактор е шистовата революция в САЩ. Нейната роля е голяма. Петролът от САЩ също би помогнал в случай, че добивът в Ирак намалее или пък бъде нарушен. Съществуват алтернативни източници.

При това 90% от добива на петрол в Ирак се извършва на юг - далеч от боевете на север и запад от Багдад и това е съществено значение.