fallback

Модернизират пречиствателната станция във Варна с европари

Работата по съоръжението трябва да приключи до 30 юни 2015 година

14.08.2014 | 16:44 Автор: Мариета Иванова

С 41,5 милиона лева от програма "Околна среда" ще бъде реконструирана и модернизирана пречиствателната станция във Варна. Работата по съоръжението трябва да приключи до 30 юни 2015 година.

Началото на втория етап от реконструкцията на пречиствателната станция беше поставено днес- 14 август, в морската столица.

Първата копка направиха кметът на града Иван Портних и председателят на общинския съвет Иван Луков.

Обектът е разположен в северната част на землището на село Тополи на територията на община Варна. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз с национално и общинско съфинансиране.

„Това е един ярък пример за това, че европейските проекти и програми всъщност са един изключително важен ресурс за развитието на града ни“, заяви Портних.

С европейски средства беше открито преди месеци дълбоководното заустване в курортен комплекс „Златни пясъци“, изграден беше и тласкателят на помпена станция „Акациите“ във Варна.

 С реконструкцията на пречиствателната станция в землището на с.Тополи морето и водата във Варна ще станат максимално чисти.

„Защото без това градът ни като туристически център няма как да се развива. Продължаваме в тази посока, надявам се изпълнителите да спазят сроковете“, коментира Портних.

От фирмата-изпълнител обещават да направят всичко възможно да спазят крайния срок, за да се усвоят средствата от Европейския съюз.

„Сроковете са доста кратки, ние като изпълнител с опит в изграждането на такива обекти сме направили стройна организация и разчети, така че да изпълним обекта в срок, да го изпълним качествено,“ посочи Иван Иванов, представител на фирмата-изпълнител.

Проектът „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води – Варна“ се осъществява от Община Варна в партньорство с общините Аксаково и Белослав.

 

fallback
fallback