Инвеститорското доверие в Германия с двугодишен спад

13.08.2014 | 00:03
Инвеститорското доверие в Германия с двугодишен спад

Коментар на Нейра Чехич от студиото на Bloomberg в Лондон.


Здравей България!

Инвеститорското доверие в Германия падна до най-ниските нива от 2012.

Кризата в Украйна и мудното възстановяване на еврозоната тежат върху перспективите пред най-голямата европейска икономика.

В страни от това, от редица германски компании заявиха, че кризата в Украйна и санкциите срещу Русия могат да се отразят или вече влияят на техния бизнес. Siemens, Fraport, Reimetal например. А днес добавихме и Henkel.

Компанията, която произвежда лепилото Locktite и праха за пране Persil оповести печалба, която расте през второто тримесечие.

Но Henkel предупреди, че растежът ще се забави през второто полугодие, защото конфликтите в Източна Украйна и в Близкия Изток вредят на бизнеса.

Главният изпълнителен директор на компанията каза, че най-големият риск в Русия произтича от забавянето на икономическия растеж. Печалбите им вече се свиха в Украйна и в другите части на Източна Европа.

Henkel има съществено присъствие на тези пазари.

Русия на практика е четвъртият по големина пазар за тях. Те разполагат там с около 2 500 служители и осем производствени бази, плюс административен персонал.

Имат 4 производствени обекта и 1 000 наети в Украйна. Персоналът им в Сирия е около 144 души, но политическите сътресения в Близкия Изток остават валутно бреме за компанията и техните резултати.

Акциите на Henkel се сринаха след изнасянето на печалбата. Ръководството им все пак каза, че ще изпълнят 4 годишните цели.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Ер.