Срив на печалбата на OMV

Печалбата на компанията преди данъци и такси се е свила с 65%. Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg

12.08.2014 | 16:46 Редактор: Георги Стоянов
Срив на печалбата на OMV

Изглежда, че историята е неприятна. Само 232 милиона евро. Очакванията бяха за печалба преди данъци и такси от 415 милиона евро.

Това означава, че спадът на годишна база достига 65%. Както ти каза те изграждат последния участък от газопровода Южен поток.

Това е газопроводът, за който говорим, който трябва да заобиколи Украйна. Украинците не искат той да бъде строен. Европейският съюз също за момента се противопоставя на това.

Нетната печалба на компанията достига 132 милиона, очакванията бяха, че тази печалба също ще е по-висока, така че отново, тук имаме разминаване.

Очаквам компанията да обяви, че е била засегната от по-ниските маржове на рафинериите.

Трябва да призная, че в много рафинерии имаше проблеми. След началото на сезона акциите на OMV са поевтинели с близо 6%, а са изгубили близо 16% от началото на годината.

Но както знаете, най-интересното нещо около тази компания, е не това, което правят, а това, което възнамеряват да направят.

Те работят с руснаците от 1968. През юни те бяха домакини на Владимир Путин, руският президент и се съгласиха да построят последната отсечка от този газопровод. И което е по-важно, този газопровод означава, че ще изградят свой собствен газопреносен център, от където ще се извършват доставки на газ за целия Европейски съюз.

Разбира се, говорим и за идеята на украинците да спрат доставките на руски газ – идея, която работи в интерес на компании като OMV.

Чухме изпълнителният директор на OMV, който по-рано през седмицата каза, че санкциите само биха причинили още щети, а също и че според него тръбата ще бъде построена, независимо дали Европейският съюз даде изричното си съгласие.

Рафинериите като цяло имаха проблеми от началото на годината – нещо, което засегна целия сектор.

И поради някаква причина инвеститорите си мислят, че OMV имат по-голяма експозиция, отколкото други, ако погледнете цената на акциите им, която е с 16% по-ниска в сравнение с началото на годината.