ЕС отделя 5 млн. евро за хуманитарна помощ за Ирак

Конфликтът в страната е оценен с най-високото ниво на риск

12.08.2014 | 14:45 Редактор: Мариета Иванова
ЕС отделя 5 млн. евро за хуманитарна помощ за Ирак

Европейският съюз отделя 5 млн. евро за хуманитарна помощ за Ирак, съобщи еврокомисарят за борба с бедствията и авариите Кристалина Георгиева , цитирана от ИТАР-ТАСС. Мнението на ЕС е, че заради конфликта в близкоизточната страна е налице максимален риск от хуманитарна катастрофа.

Средствата ще бъдат насочени към покриване на базовите нужди на бежанците от регионите на бойни действия в северната част на страната, е уточнила още Георгиева.

На конфликта в Ирак ЕС присъжда най-високата- трета степен, на риск.

„Преминаване от второ към трето ниво по оценка на риска се обсъжда в момента и в ООН. Това е много рядка ситуация. В момента има само три конфликта с такова ниво на риск- в Сирия, Южен Судан и Централна Африка. Това решение изисква максимална активизация на цялата международна общност“, коментира още Георгиева.

По думите й на територията, контролирана от групировка „Ислямска държава“, „на практика отсъства достъп“ за хуманитарните организация.
 
Що се отнася до доставките на хуманитарна помощ Европейската комисия проучва предложението на Франция за транспортиране със самолети в горните региони на Ирак, където са блокирани и на практика изолирани от цивилизацията „големи групи бежанци“. Европейската комисия е обещала още на страните от общността, които имат готовност за предоставяне на средства, да окаже съдействие по линия на финансирането на разходите за доставка на помощите.

През януари ЕС взе решение да предостави на Ирак финансовата помощ в размер от 75 млн. евро за периода 2014- 2020, припомня ИТАР-ТАСС. Съобщава се, че средствата ще бъдат насочени за поддръжка на такива сфери, като правата на човека, начало и средно образование.

През юни стана известно, че правителството на Германия има намерение да отдели допълнително 50 млн. евро за финансова помощ на бежанците от Сирия и Ирак. Такова заявление направи министърът  по въпросите за икономическо сътрудничество и развитие на Германия Герд Мюлер. За изминалата година Германия е отделила над 500 млн. евро за издръжка на бежанците в Близкия Изток.

На 9 юли Кувейт отдели 10 млн. долара за оказване на хуманитарна помощ на жителите в Ирак. Средствата ще бъдат насочени към посрещане на нуждите на иракчаните от храна, вода и лекарства.

ЕС увеличи и обема на хуманитарната помощ за Украйна с 2.5 млн. евро. По думите на Кристалина Георгиева средствата ще бъдат разпределени от действащите в страната международни организации. По думите й ЕС планира също така да окаже поддръжка на Киев в създаването на собствени органи за разрешаване на хуманитарните кризи на територията на страната.