fallback

Износът продължава да се възстановява и през юни

Експортът нараства със 7,1% на годишна база до 3,7 млрд. лева

11.08.2014 | 14:17 Автор: Ирина Георгиева

Износът продължава да се възстановява и през юни, показват данните от НСИ. Експортът нараства със 7,1% на годишна база до 3,7 млрд. лв. Подкрепа за износа през първата половина на 2014 г. оказват търговските връзки с държавите членки на ЕС за сметка на тези с трети страни.  Освен това през юни износът ни и към третите страни отчете първи ръст с  около 2% на годишна база през 2014 г. като последният беше през декември, а спадовете прези три от месеците на тази година надхвърлиха 20%.

Новините смекчават опасенията, че през тази година износът ще забави своите обороти, след като през 2013 г. бе основният двигател за икономическия растеж на страната.

През първото полугодие износът за ЕС е с 2,7% повече спрямо същия период на миналата година и възлиза на 12,59 млрд. лв. Предизвикателство за вноса и износа на страната продължава да бъде конфликтът в Украйна. През първите шест месеца на годината износът към размирната страна се свива с 68% до 113,4 млн. лв., докато вносът расте с 21,7% до 605 млн. лв., отчитат от НСИ.

Износът към другата страна в конфликта – Русия, спада с 6,3 на сто през полугодието до 495,8 млн. лв., а вносът – с 26,5% до 3,44 млрд. лв. Периодът съвпада с наложените от Запада първи санкции за Москва, но не обхваща поредните ограничения, които станаха факт в края на юли.  Ответните мерки на Москва най-вероятно ще засегнат българския износ и производителите на пресни плодове, риба, сирене, домати и краставици, смятат от НСИ.

 

 

fallback
fallback