75% от компаниите от S&P 500 изненадаха с добрите резултати за 2Q

11.08.2014 | 07:13
75% от компаниите от S&P 500 изненадаха с добрите резултати за 2Q

Коментар на Дъглас Лаванчър, Bloomberg за Джули Хаймън в "Street Smart".


Това е общо взето нормално съотношение - почти винаги три четвърти от компаниите се представят по-добре от прогнозите на анализаторите....

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Да, всъщност за последните четири тримесечия делът им средно е около 68%. Тоест настоящият резултат дори е малко над това ниво.

75% над прогнозите бяха една приятна изненада, но това, което ги прави още по-интересни, е фактът, че по принцип непосредствено преди сезона на отчетите обикновено се наблюдават понижения в прогнозите по отношение на печалбите".

 

С други думи анализаторите стават малко по-песимистично настроени?

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Да, точно така. Даже доста по-песимистични, защото средното занижение в последните седмици преди отчетите е със 7,5%.

Интересното е, че през първото тримесечие на тази година анализаторите не понижиха прогнозите си чак толкова силно - само с  около 6 на сто. 

А през второто тримесечие този спад беше още по-слаб - с около три процента и половина".

 

Тоест сега са били по-големи оптимисти, а фактът, че 75% от компаниите се представиха по-добре от очакваното, може би е още по-позитивен?

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Това е едната гледна точка, да. Трябва да отбележим, че има и такива компании, които са традиционно подценявани от експертите".

 

Което означава, че или анализаторите бъркат в прогнозите, или самите компании дават грешна представа, или по малко и от двете...

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Да, трябва да сме реалисти. Разбира се, че мениджмънтът на компаниите и дори финансовите експерти са склонни да бъдат малко по-консервативни в очакванията си за печалбите.

Затова донякъде е нормално да виждаме това съотношение.

Но има и един друг любопитен факт.

Потърсихме имената в широкия борсов индекс S&P 500, които са успели да се представят по-добре от очакваното в 19 или 20 от последните 20 тримесечия.

Оказа че има 22 такива компании, сред които има и големи играчи като Прайслайн Груп, Чъб, Сандиск, Ейс, Аутозоун - това са все сериозни фирми".

 

И са от много широк спектър

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Точно така, от различни сектори на бизнеса.

Този път обаче интересното е друго, има голяма разлика с първото тримесечие. И това е представянето на акциите след публикуването на финансовите резултати.

През първото тримесечие, тези които се представиха по-добре, отчетоха повишения в петте дни след отчета.

 

Акциите им поскъпнаха след добрите резултати. Сега как стоят нещата?

Дъглас Лаванчър, Bloomberg: "Ами този път 8 от 10 компании, въпреки че успяха да се представят по-силно, регистрираха спад. Което е доста интересно".