София е домакин на конгрес на транспортните синдикати - ITF

10.08.2014 | 20:02
София е домакин на конгрес на транспортните синдикати - ITF

За първи път най-големият международен форум на транспортните синдикати се провежда у нас под мотото "От глобална криза към глобална справедливост: транспортните работници отвръщат на удара".

В него участват представители на 115 страни и безспорно е най-голямото синдикално събитие, състояло се някога у нас. Това е и първият изцяло дигитален конгрес, според организаторите.

На откриването министър-председателят проф. Георги Близнашки каза:

„Провеждането в София на този висок форум, на който си дават среща транспортни работници от цял свят безспорно е признание за Съюза на транспортните синдикати в България.“

Форумът ще определи стратегията и програмата на работа на ITF за следващите четири години и ще избере изпълнителен съвет, президент, вице президенти и генерален секретар на Федерацията.

Президентът на Международната транспортна федерация, Пади Кръмлин обяснява: „Конгресът е неделима част от федерацията; той гарантира демократичността, прозрачността и пълна отчетност на МТФ на всички нива. Конгресът е мястото, където си дават среща  представителите на работниците, които поддържат транспортните сиситеми по света в движение и осигуряват храната и функционирането на обществото. Конгресът е трибуната, от която се чува гласът на тези трудещи се и мандатът, който им дава право да решават как ще се борим, какво ще градим и какви кампании ще организираме заедно през следващите 4 години и по-нататък.“

Конгресът на Международната транспортна федерация /ITF/ има за цел да отправи послание към младите хора по света за активно отношение към синдикалното движение.

В Международната транспортна федерация членуват около 700 синдикални сдружения, които представляват повече от 4 милиона и половина транспортни работници от 150 държави.

Служебният премиер проф. Близнашки определи като изключително трудна дейността на синдикалистите у нас, които, по думите му, се опитват да защитят по-слабите срещу по-силните, по-бедните срещу по-богатите.

"Нужна ни е тази солидарност в търсенето на социална справедливост. Тази дейност може невинаги да бъде благодарна, но е изключително благородна", каза още министър-председателят пред делегатите на форума.

Той изрази надежда, че синдикатите ще бъдат конструктивен партньор в общите действия на правителството, на работодателите и на представителите на гражданския сектор.

43-тият конгрес на ITF в София ще продължи до 16 август.

Тук е програмата на форума на български език.