Европа: Мерките на Италия за излизане от кризата не са достатъчни

10.08.2014 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева
Европа: Мерките на Италия за излизане от кризата не са достатъчни

Перспективите пред италианската икономика остават мрачни, въпреки реформите на премиера Матео Ренци. В четвъртък парламентът в Италия одобри нов пакет икономически мерки за излизане от тежката криза. Според анализатори цитирани от агенция Reuters, Рим трябва да предприеме по – мащабни промени в икономическия си курс за да се справи в икономически план.

Пакетът, който бе приет включва мерки за намаляване разходите за енергия за малки и средни предприятия, данъчни облекчения за компании, инвестиращи в оборудване, и нови правила, облекчаващи финансирането на бизнеса. В пакета попадат и по-ограничени реформи в земеделието, околната среда и други сектори.

Известен в публичното пространство като "указ за конкурентоспособност", пакетът беше приет хладно от бизнес лидери, според които му липсва ясна стратегия и не се занимава с истинските нужди на италианската индустрия.

През тази седмица официално бе съобщено, че третата най-голяма икономика в еврозоната неочаквано е изпаднала в рецесия през второто тримесечие на годината, което се случва за 11-и път в последните 12 тримесечия.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги открито заяви, че италианските управляващи не са положили достатъчно усилия да реформират трудовия пазар, бюрокрацията и съдебната система, което е създало неблагоприятен климат за инвеститорите.

Въпреки че през април италианското правителство прогнозира ръст на икономиката с 0.8% за 2014 г., очакванията днес са за по-малък или нулев растеж. Подобно развитие на нещата ще има тежки последици за натоварените публични финанси на страната.

Италианският премиер сподели, че е съгласен с коментарите на Драги и че те не са критика на неговото правителство. В телевизионно интервю Ренци изрази увереността си, че икономическата му стратегия е правилна и че накрая тя ще извади страната от кризата.

Откакто оглави кабинета през февруари, Ренци често е критикуван, че обръща повече внимание на дългосрочни институционални реформи, отколкото на спешни икономически мерки. На този фон растат и притесненията, че икономическите трудности и високият публичен дълг на Италия заплашват цялата еврозона.