България е предпочитана за компаниите, които искат да изнесат производството си

09.08.2014 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
България е предпочитана за компаниите, които искат да изнесат производството си

България се утвърждава като предпочитана дестинация за компаниите, които искат да изнесат производството си, коментира агенция France-Presse. От Българската аутсорсинг асоциация подчертават, че през миналата година оборотът в сектора е възлизал на над 1 милиард лева, което представлява 3% от БВП на страната.

Най-бедната държава в ЕС– България си е спечелила място в областите информационни технологии, счетоводство, разработване на софтуери, техническа поддръжка и обработване на данни. Именно това я превръща в предпочита аутсорсинг дестинация. Анализатори коментират, че това до голяма степен задържа младите хора в България. Според експерти ключът на успеха се крие в доброто образование.

По думите на заместник министъра на икономиката от кабинета Орешарски Красин Димитров България се нарежда на 3 място в света по броя на софтуерните инженери и на първо по брой на компютърни специалисти на глава от населението. Анализатори коментират, че в държава, където безработицата сред младите хора достига 26% и където изтичането на мозъци се възприема като очевидна реакции, аутсорсинг индустрията расте.

„Търсенето на такива услуги се увеличава, може дори да се удвои или утрои през следващите две или три години", заяви Стефан Бумов, президент на Българската аутсорсинг асоциация.

Индия традиционно е водеща аутсорсинг дестинация, изпреварвайки дори конкурени като Китай, Малайзия, Тайланд, Индонезия и Филипините. България заема 17 място в света, което я нарежда сред европейските шампиони заедно с балтийските държави.