fallback

62 млн.лв по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ могат да бъдат загубени

08.08.2014 | 14:51 Автор: Ирина Георгиева

62 млн.лв по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ могат да бъдат загубени, ако Регионалното министерство не предприеме спешни мерки. Проектът се финансира по ОП "Регионално Развитие за периода 2007-2013 г." 

Към август 2014 година, две годни след стартирането на проекта и година преди края му не е обновена нито една сграда, а само две са в процес на ремонтни действия. Това алармираха от Асоциацията на сдруженията на собствениците, в които участват над 11 града от цялата страна. Те алармираха и за блокирани средства на стойност над 400 хил. лв на граждани в КТБ. Парите са внесени от гражданите, които участват в проекта с личен капитал от 15 до 30% съфинансиране.

„Европейското финансиране по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ е не на стойност 62 млн. лв, което ще е достатъчно за обновяване на близо 200 сгради. От стартирането на проетка през 2012 година са кандидатсвали около 400 собственици на жилища, само за 52 от тях обаче има сключени договори с регионалното министерство. Две години след стартирането на проекта, само две сгради са процес на обновяване. Ремонтът за останалите 50 сгради е трябвало да стартира на 14 август, но до момента регионалното министерство все още не е изготвило проекти и графици за ремонтните дейности.

"Не знаем дали е приключила обществената поръчка за възлагане за проектиране, нито дали и какво въобще се случва с обществената поръчка за възлагане на ремонтните дейности. Остава само 1 година - крайният срок на проекта, той трябва да бъде спазен, защото такива са европейски изисквания - до октомври 2015. Как 200 сгради, как наистина ще бъдат обновени за този кратък период? И при този маниер и темпове на работа от Регионалното министерство това просто не може да се случи и тези 62 млн. лв ще отидат, ще бъдат загубени." - обясни Сабина Николова от асоциацията.

Няколко срещи с предишното ръководство на Регионалното министерство обещават, че проектът ще се задейства – това обаче не се случва. Близо 20 кандидати по проекта теглят заеми от КТБ, за да се включат в проекта, и още толкова от от други банки.

"На фона на цялата тази какафония и непридвиждане йота нарпед на проекта избухна бомбата КТБ. Имаме 400 хил. лв - това са парите на гражданите, това е тяхната част от съфинансиране на проекта. Тази банка е и фонд "Жилищно обновяване" и хората, които нямат пари да санират сградите си сами, трябва да получат кредит. " - допълни Николова.

"Гражданите в КТБ не са на депозитни сметки, а са на безлихвени сметки и там бяхме принудени да открием сметките в тази банка, защото тази банка менажира този проект, защото тази банка е спечелила конкурса пред министерството." - отбеляза Кирил Петков от асоциацията.

Гражданите, включени в проекта, все още не са получили информация от Регионалното министерство, какво ще се случи с парите и очакваната от тях европейска помощ. Затова те настояха за незабавна среща със служебния вицепремиер Екатерина Захариева, който да стартира проекта.

"В нашето сдружение сме 8 човека, от които 6 са пенсионери, възрастни жени Те отделиха между 3 и 400  хиляди пари, които стоят в КТБ без лихва за този период  Тези хора са изгубили между 200 и 300 лв, Това са им парите за 2 месеца за ток." - допълни Петков.

"Трябва хората да имат яснота какво ще се случи с тези пари. Трябва хората да имат яснота от коя банка ще могат да ги вземат, в коя банка ще преместят фонда за Жилищно обновяване, тези неща трябва да се изяснят незабавно." - коментира Дияна Димитрова от асоциацията.

Според Асоциацията България няма да успее да усвои 62 млн. лв за проекта, заради предстоящата зима. Най-ранно ремонтът може да започне едва през март следващата година.

 

fallback
fallback