Руското правителство одобри списък на забранените за внос на храни от редица страни

Медведев подписа правителствено постановление за пълна забрана за доставки на говеждо, свинско, пилешко, риба и др.

07.08.2014 | 11:40 Редактор: Мариета Иванова
Руското правителство одобри списък на забранените за внос на храни от редица страни

Руското правителство утвърди списък на чуждестранната продукция, върху която се налагат санкции за внос, съобщи премиерът Дмитрий Медведев на днешното заседание, предаде ИТАР-ТАСС.

С решението се изпълнява указа на президента Владимир Путин от 6 август,  „За прилагането на някои специални икономически мерки с цел гарантиране на сигурността на Руската федерация“.

Документът въвежда ограничения за внос на селскостопанска продукция за период от една година на страните, подкрепящи санкциите срещу Москва. В указа е отбелязано, че тези мерки са приети „с цел защита на националните интереси на Руската федерация“.

Путин възложи на правителството да определи списъка на земеделските продукти, суровини и храни, които попадат в обхвата на документа, както и на конкретните действия, необходими за неговата реализация.

Медведев е подписал правителственото постановление за пълна забрана на доставките на говеждо, свинско, пилешко, риба, сирена, мляко и плодове от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия за следващите 12 месеца.