LinkedIn ще плати 6 млн. долара заради нарушения на трудовото законодателство

Парите ще бъдат разпределени сред 359 бивши и настоящи служители в компанията

05.08.2014 | 10:12 Редактор: Мариета Иванова
LinkedIn ще плати 6 млн. долара заради нарушения на трудовото законодателство

LinkedIn се съгласи да плати 6 милиона долара за заплати и нанесени щети след като регулаторите установиха, че компанията е пропуснала да отчете всички изработени часове на своите служителите, пише BBC.

Сумата по споразумението включва 3.3 млн. долара неплатени заплати и 2.5 млн. долара за нанесени щети. Парите ще бъдат платени на 359 бивши и настоящи служители в компанията.

От LinkedIn също са се съгласили да осигурят съответното обучение и да разпространят политиката си за извънреден труд до всички засегнати служители.

Компанията подчертава, че талантите са номер едно в приоритетите й и има готовност да поправи ситуацията.

Вицепрезидентът по корпоративните комуникации в LinkedIn обяснява случилото се като „резултат от липсата на подходящите инструменти в малко подразделение на звеното за продажби, които да проследят отработените часове коректно“.

По данни на Министерството на труда в САЩ от случая се били засегнати служители в офисите на компанията в Калифорния, Илинойс, Небраска и Ню Йорк.

 „Извънредните часове работа са много обичайни за американския служител. Тази практика ощетява работниците, на които не им се изплащат надници, които с право са си спечелили и им отнема време от техните семейства,“ коментира Сузана Бланко, от социалното министерство в САЩ.

Въпреки това, регулаторът добавя, че от LinkedIn са оказали съдействие на разследващите органи и са се съгласили да предприемат проактивни стъпки, за да предотвратят бъдещи нарушения.