fallback

Таня Андреева: Здравна реформа няма да се състои дори и да има стабилно управление

04.08.2014 | 15:25 Автор: Ирина Георгиева

Реформата в здравеопазването няма да се случи, дори и да имаме стабилен парламент. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева на заключителната си пресконференция. Според нея е нужно да се промени начинът на финансиране на сектора, управлението и контрола на здравеопазването и дейностите да не се разплащат само от НЗОК.

Здравният мнистър в оставка Таня Андреева не пожела да постави оценка на работата. Обясни, че заварила един нестабилен сектор и в продължение на година екипът й не спрял да работи, за да го стабилизира. Категорична бе, че реформата в здравеопазването скоро няма да приключи защото е небходим огромен финансов ресурс и политическа подкрепа.

Според Андреева нужно е да се промени моделът на финансиране в здравеопазването, така че не само здравната каса да разплаща дейностите на лечебните заведения. За да се случи това, обаче, според нея са необходими две важни условия - законодателство и финансов ресурс. Според министъра в оставка несъстоялите се законови промени са щели да спрат част от течовете в системата. Андреева съжалява, че не е успяла да убеди политиците в нуждата от демонополизация на здравната каса.

Като положително Таня Андреева изтъкна стабилизирането на бързата помощ, увеличаването на заплатите с 10 % в сектора, инкриминираето на нападението над лекарите. Друг плюс е електронния болничен лист и старта на обучението на парамедици и лекарски асистенти.

 

fallback
fallback