До септември Гърция няма да е готова с исканите от тройката кредитори реформи

По думите на финансовия министър на страната няма да бъдат изпълнени около 600 препоръки

03.08.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
До септември Гърция няма да е готова с исканите от тройката кредитори реформи

Гърция няма да е готова навреме с всички реформи, изискани от тройката кредитори преди следващите преговори с нейни представители, насрочени за 3 септември. Това обяви финансовият министър на страната Гикас Хардувелис. По думите му няма да бъдат изпълнени около 600 препоръки.

Гръцкото правителство ще се обърне към кредиторите с молба списъкът със задължителните реформи да бъде съкратен. Мотивът е, че повечето от тези 600 неизпълними за момента препоръки, се отнасят за сфери, които не са от първостепенно значение. Такава например, е мениджмънтът на заплатите в публичния сектор. 

От друга страна, Атина стартира развитието на Национален план за растеж. „Излизаме от 6-годишен период на рецесия, безработица, ниски доходи, болка и гняв“, отбелязва наскоро назначеният финансов министър Гикас Хардувелис. -„Предизвикателството пред нас е да начертаем бъдеще, което се различава от лошото минало“. Той разкрива, че управляващата коалиция работи по план, който приоритизира определени сектори от икономиката като туризма, селското стопанство, логистиката, фармацията и строителството. По думите му Гърция ще разчита на по-голяма добавена стойност, генерирана от технологиите и иновациите. 

Утре- 4 август, властите в Атина посрещат Жан-Клод Юнкер, очаквайки да чуят плановете му за борбата с безработицата и повишаването на инвестициите в Южна Европа през следващия мандат на Европейската комисията. 

Преди визитата Юнкер заяви: „Искам да отправя послание на надежда и оптимизъм за гръцкия народ и гръцкото правителство”.