Над 11 млн.лв. влезли в държавната хазна от концесиите на плажове през 2013

Ръстът на годишна база е около 3%

02.08.2014 | 13:00 Редактор: Мариета Иванова
Над 11 млн.лв. влезли в държавната хазна от концесиите на плажове през 2013

Над 11 милиона лева е събрала държавата от концесионните такси за плажовете по Черноморието за миналата година, сочат данните на приетия от правителството в оставка доклад за концесиите. В сравнение с 2012 година това е ръст с близо 3 %.

В сумата са включени и лихвите и неустойките по 58-те концесионни договора.

Половината oт събраните пари или над 4.8 милиона лева, държавата е превела по сметките на 11 -те черноморски общини. Средствата се предоставят за осигуряване на транспортни връзки с местните пътища и благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, както и за почистване на неохраняемите плажове на територията на съответната община и за поставяне на предупредителни табели.

Най-честите констатирани нарушения, установени от комисиите за контрол на концесиите, са липсата на спасители и поставянето на преместваеми обекти в нарушение с приетия правилник по българското Черноморие.

Други пък са свързани с отсъствието на гаранции за опазването на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и курортните ресурси в региона. Не липсват и такива, свързани с охраната на труда в българските курорти. За нарушенията са наложени неустойки.