fallback

Аржентина изпадна в несъстоятелност

Страната не успя да изплати лихви на стойност 539 милиона долара

31.07.2014 | 12:35 Автор: Ирина Георгиева

Аржентина изпадна в несъстоятелност, след като не успя да изплати лихви на стойност 539 милиона долара. S&P понижи кредитния рейтинг на южноамериканската страна на ниво "частичен фалит". Експерти се надяват последиците за южноамериканската страна да бъдат по-скромни в сравнение със случилото се през 2001 г., когато при улични безредици загинаха хора, а банковите сметки бяха замразени, за да бъде избегнато паническо теглене.

Страната трябва да изплати 500 млн. долара, но срокът изтича, а решение все още не е намерено. Само преди две седмици Аржентина не успя да спази падежната дата по един от своите дългове към американски кредитори и просрочи вноска от 539 млн. долара.

В опит да укрепи резервите, които паднаха до седемгодишно дъно, президентът Кристина Фернандес девалвира песото с 19% през януари, което е най-голямата обезценка от над десетилетие, докато централната банка повиши лихвата, с цел да намали търсенето на долари. През януари страната обяви и най-ниския си търговски излишък от 2001. Това принуди Мудис да понижи рейтинга на страната.

При фалит националната валута на страната, която вече загуби много от своята стойност, ще се срине напълно. Новите спасителни кредити ще са трудни за осигуряване, а лихвите ще са изключително високи заради повишения риск. Очаква се икономическата криза да повлияе сериозно на стабилността на региона, тъй като Аржентина е една от най-големите износителки на селскостопанска продукция.

 

fallback
fallback