ЕС решава дали да накаже Русия със санкции върху цели сектори на икономиката

Това се очаква днес на 29 юли от заседанието на Съвета на посланиците на страните-членки на ЕС.

29.07.2014 | 08:45 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС решава дали да накаже Русия със санкции върху цели сектори на икономиката

Нови, по-силни икономически санкции срещу руски банки и енергийни компании – това се очаква днес на 29 юли от заседанието на Съвета на посланиците на страните-членки на ЕС. Тази развръзка беше подсказана вчера от Лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Под прицел за пръв път ще попаднат цели сектори от икономиката, сред които финансите, енергетиката и отбраната.

В телефонен разговор, Франсоа Оланд, Барак Обама, Ангела Меркел, Дейвид Камерън и Матео Ренци за пореден път констатираха, че Русия не полага усилия да използва влиянието си върху сепаратистите и да работи за деескалация на напрежението.

Вероятно ЕС ще блокира руските банки да продават новоемитирани облигации или стоки на европейските пазари.

„Великобритания осъзнава, че засилване на икономическите рестрикции ще се отрази неблагоприятно на Лондонското сити, но в контекста на самолетната трагедия, международната общност няма друг изход“, съобщава Даунинг стрийт.

Говорител на британският премиер Дейвид Камерън уточнява, че когато решението за нови санкции бъде финализирано, може да се приложи в период до 48 часа.

Санкциите в енергетиката ще се фокусират върху продажбите на оборудване за дълбоководно сондиране и добив на шистов газ. Заради зависимостта на някои страни от руския природен газ, той най-вероятно ще остане извън обхвата на санкциите.

Що се отнася до сектора на оръжията, ще бъдат прекратени бъдещи договори с Москва. Съществуващите обаче ще бъдат уважени, което ще позволи на Франция да осъществи продажбата на първите 2 военни кораба Мистрал на Москва.