fallback

Бизнес климатът се влошил през юли

Очакванията на мениджърите за всички сфери на икономиката за следващите шест месеца са негативни

28.07.2014 | 15:50 Автор: Мариета Иванова

През юли бизнес климатът в страната се е влошил. Очакванията на мениджърите за всички сфери на икономиката за следващите шест месеца са негативни, показват данните на Националния статистически институт.

Данните сочат, че бизнес климатът продължава да се влошава и през юли тази година. Подобряването му беше един от аргументите на управляващите за икономическите процеси през изминалата една година.

Очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на промишлените предприятията през следващите шест месеца са негативни. Експертите от НСИ са изчислили, че бизнес средата в индустрията се влошава с 2,1 процента.

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 3 пункта. Най-сериозно влошаване на бизнес средата се наблюдава в търговията на дребно- с 6,2 на сто. Прогнозите на търговците за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични макар и по- резервирани в сравнение с юни.

Очакванията на фирмите в сферата на услугите са неблагоприятни. В средата на юни Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на България с една стъпка до ВВВ-. Като причини бяха изтъкнати политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица.

В началото на юли друга водеща агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, но той вече беше на най-ниското инвестиционно ниво – три пъти В минус.

 

fallback
fallback