fallback

Предизвикателствата пред енергийната сигурност в България

Зависимостта от един източник и един маршрут са ключовият проблем пред сектора, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията

28.07.2014 | 11:11 Автор: Мариета Иванова

Ключово предизвикателство пред българския енергиен сектор остава продължаващата зависимост от един източник и един маршрут за доставки на природен газ и суров петрол, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Останалите предизвикателства са свързани с управление на енергийния сектор и нивото на енергийна интензивност или „колко енергия се консумира за единица производство“, заяви Владимиров. Той посочи, че „България  е пословична с ниската си енергийна ефективност. Понякога тук тя е три пъти по-ниска от тази в Германия, например“.

Експертът отбеляза още, че споменатите проблеми са свързани, тъй като „лошото управление в енергийния сектор и в частност на българските енергийни дружества спомага за това да продължаваме да бъдем енергийно зависими от един източник, а от друга страна се намаляват възможности за инвестиции в подобряване на енергийната ефективност“.

По думите му „ключовият момент е да се тръгне от управлението, защото там не се взимат ключови решения, с цел, понякога заради частни, местни, чужди, включително държавни, руски интереси, а това пречи да взимане на последователни решения, които са от полза за публичното благо“.

В края на изминалата седмица Центърът за изследване на демокрацията публикува данните от проучване сред 75 страни, показващо, че България е на последно място между тях по ниво на енергийна сигурност. Владимиров посочи, че проучването е базирано на международния индекс за енергийна сигурност, който се изготвя от  престижен институт към Търговската камара на САЩ.

Вижте още цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback