fallback

Лондонските власти пестят пари като въвеждат безконтактно плащане в метрото

Системата за разплащане е факт в градските автобуси от 2012

27.07.2014 | 13:30 Автор: Мариета Иванова

Пътниците на лондонското метро скоро ще могат да плащат своето пътуване- директно чрез безконтактни банкови карти, доближавайки ги само до входните терминали. Услугата ще бъде въведена на 16 септември, като се очаква по този начин местните власти да спестят около 80 млн. лири за следващите пет години.

Системата за разплащане е факт в градските автобуси от 2012г. Сега вече улеснението ще важи и за метрото, след като е била изпробвана при 3 хил. пътници. Вече се провеждат информационни кампании, в които пътниците се предупреждават за различни рискове и проблеми. Такъв, например, е наличието на две карти за безконтактно плащане в портфейла, което може да доведе или до отказ на машината да приеме сумата или да бъде таксувана грешната карта.

 Ще бъде въведени седмичен и месечен таван на плащанията, за да се предотвратят злоупотреби.

Операторът на метрото съобщи, че новите терминали ще работят с всички британски банкови карти. Има обаче риск за чуждестранните такива.

Икономистите виждат в новата инициатива възможност за насърчаване на безконтактните плащания. Въпреки че бяха въведени през 2007 г., те се превръщат в популярни сред британците едва в последните месеци.

В момента на Острова, такива плащания се приемат в кафенета, магазини и супермаркети като има таван от 20 лири.

Експертни данни сочат, че ежедневно в страна се правят по 700 хил. безконтактни плащания.

 

fallback
fallback