Проблемите пред икономиките на САЩ и Китай

Интервю с професор Стивън Роуч от Университета в Йейл за телевизия Bloomberg

25.07.2014 | 15:05 Редактор: Георги Стоянов
Проблемите пред икономиките на САЩ и Китай

Професорът от  Университета в Йейл Стивън Роуч определи официалната гледна точка на САЩ по въпроса за валутата и търговията за „късогледа“. В интервю за Bloomberg Television той допълва още, че позицията на американците поставя „многостранен проблем в двустранен контекст“. Ето какво още казва той:
„Това е един много злощастен пропуск в макро анализа. Америка има голям търговски дефицит с Китай. Имаме обаче и търговски дефицит с още 100 други страни. И причината, поради която имаме търговски дефицити с толкова много страни, тоест подобен многостранен проблем, е защото не пестим и се налага да поддържаме огромен дефицит по текущата сметка, от който имаме нужда, за да може икономиката да продължава да расте.

Няма признаци, че някой в Америка се опитва да пести. Не може да обвиняваме Китай за това. Хайде стига.

Когато погледнем Китай, откриваме много търкания в системата, които са тревожни. 30 години 10% растеж – сблъскваме се с последствията ежедневно – замърсеният въздух, прекомерната консумация на ресурси, замърсяването на водата, все по-голямото неравенство в доходите, и антидота за всичко това наистина е структурната реформа, която в момента се провежда.

Реформа към по-умерени нива на растеж, ориентиран в по-голяма степен към услугите растеж, преход от един тежко индустриализиран Китай към по-зряла, базирана на информацията и иновациите икономика.

Според мен най-големият риск за всичко това е рискът, който Си Дзин Пин формулира в деня, в който пое кормилото на държавата, а именно да се справи с определени дълбоко вкоренени в системата силови групировки, които имат свои интереси, както и с проблема със закрепостяването на служители и с ширещата се корупция.

Той се опитва да се справи с тези проблеми сега. Според мен той правилно ги определя като основен риск за трансформацията, която се случва сега в Китай.

Но ако групировките победят и реформата бъде спряна тогава познайте какво. Китайската икономика ще попадне в същия капан на средните доходи, в който попадат повечето развиващи се икономики“, коментира Роуч.