fallback

ЕС одобри преструктуриране на гръцки банки

Предоставената държавна помощ по време на кризата не била в нарушения на европейските правила за конкуренцията

23.07.2014 | 16:19 Автор: Мариета Иванова

Европейските регулатори одобриха в сряда- 23 юли, преструктурирането на две гръцки банки, отбелязвайки, че значителната държавна помощ, представена на кредиторите по време на регионалната финансова криза, не е в нарушение на европейските правила за конкуренцията, пише The Wall Street Journal.

Националната банка на Гърция и Piraeus Bank бяха неколкократно спасявани от гръцките власти и националния банков фонд за стабилност след 2008, което накара Европейската комисия да открие разследване дали предоставената помощ дава некоректно предимство пред конкурентите.

И в двата случая комисията реши, че помощта не изкривява неоправдано единния европейски пазар или създава прекомерен морален риск, тъй като трудностите пред банките се дължали на дълговата криза в еврозоната и на последвалата я рецесия, отколкото на изключително поемане на риск.

„Относително ограниченият спад“ на Националната банка на Гърция- най-голямата търговска банка в страната, ще бъде „достатъчно да ограничи изопачаването на конкуренцията“ и не предполага кредиторът да намали банковата си дейност.

Преструктурирането на банката позволява на кредитора да се фокусира върху „силните си банкови операции в Гърция и Турция“, поради което подсигуряването им „може да продължи финансирането на гръцката икономика на една солидна база“, става ясно от изявлението на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Piraeus Bank, която купи няколко колебливи гръцки кредитора през последните години, „е интегрирала тези банки за много кратко време“, посочват от комисията.

„Успешната интеграция на няколко гръцки банкови дейности е подсилила ликвидната позиция на Piraeus,“ посочва Алмуния.

fallback
fallback